|
|
|||||||
|
||||||||
Diepvriestabel GROENTE© Janneke's Receptenpagina / keukenweetjes en trucs
|
||||||||
Soort |
Kwaliteit |
Bewaren |
Geschikt |
Voorbereiden |
Blancheren |
Opmerking |
||
Andijvie |
jong, mals |
10 à 12 maand |
goed |
reinigen, wassen, snijden |
3 minuten |
in bevroren toestand stoven |
||
Artisjok |
vast, stevig |
10 à 12 maand |
goed |
bladpunten afknippen, wassen, bodem schillen en inwrijven met citroen |
kleine: 5 min grote: 7min. |
bevroren opzetten in kokend water met citroen en zout |
||
Asperges |
vers, wit, niet houterig |
10 à 12 maand |
zeer goed |
sorteren volgens dikte, wassen, schillen, houterige delen afsnijden roestvrij gerei gebruiken |
bijna gaar koken |
ontdooien door kokend water er over te gieten |
||
Bleek-selderij |
jong, stevig |
10 à 12 maand |
goed |
blad en de buitenste stengels verwijderen |
volgens dikte: 2 à 3 minuten |
bevroren opzetten in kokend water of bouillon |
||
Bloemkool |
wit, vast, met fris groen blad |
10 à 12 maand |
goed |
reinigen en, indien gewenst, in roosjes verdelen. De bloemkool gedurende 1/2 uur in koud gezouten water leggen met de stronk naar boven (rupsen) |
bijna gaar koken |
ontdooien door er kokend water over te gieten |
||
Boerenkool |
|
10 à 12 maand |
zeer goed |
harde nerven verwijderen, wassen |
bijna gaar koken |
voor het invriezen al of niet fijnhakken. Bevroren opzetten |
||
Bonen, wit, groen |
niet melig |
10 à 12 maand |
uitstekend |
bonen doppen |
3 à 4 minuten |
|
||
Champignon |
jong, mals, mooi wit, gesloten koppen |
3 à 4 maand |
zeer goed |
hard en verdroogd gedeelte van de voet afsnijden, wassen in water met scheutje azijn of citroen de kleine heel laten, de grote in lamellen snijden |
niet blancheren, gaar stoven in boter met wat citroen, peper en zout |
in bevroren toestand op temperatuur brengen op zacht vuur |
||
Doperwten |
vers, jong, groen |
10 à 12 maand |
uitstekend |
erwten doppen, wassen in koud water (aangestoken erwten drijven boven) |
kleine: 1 à 2 min, grote 3 min |
|
||
Groene kruiden:peterselie, kervel, selderij, bieslook |
vers en jong |
10 à 12 maand |
zeer goed |
wassen, hakken of malen, verpakken |
niet blancheren |
|
||
Knolraap |
vers, vast |
10 h 12 maand |
zeer goed |
reinigen, wassen, dik schillen, in schijfjes of blokjes snijden |
2 à 4 min |
in bevroren toestand stoven |
||
Knolselderij |
gaaf, niet voos |
10 à 12 maand |
goed |
dik schillen, wassen, in reepjes of blokjes snijden |
5 min |
bevroren bereiden |
||
Komkommergeel, groen |
vers |
10 à 12 maand |
betrek-kelijk goed |
gele: schillen, zaadjes verwijderen groene: heel invriezen |
niet blancheren |
zo vlug mogelijk, indien nodig schillen en in dunne schijfjes |
||
Paprika |
dieprood of glanzend groen |
10 à12 maand |
goed |
goed wassen, steel en zaadlijsten verwijderen |
niet blancheren |
bevroren verwerken |
||
Peterselie |
vers, groen |
10 à 12 maand |
zeer goed |
harde steeltjes verwijderen, wassen, drogen, verpakken |
niet blancheren |
zo nodig in bevroren toestand fijn wrijven of malen |
||
Peulen |
jong, vers |
10 à 12 maand |
goed |
steeltjes verwijderen, wassen |
2 minuten |
bevroren bereiden |
||
Postelein |
groen, vers |
10 à 12 maand |
goed |
reinigen, wassen |
1/2 à 1 min |
bevroren aan de soep toevoegen |
||
Prei |
|
10 à 12 maand |
goed |
wassen, snijden |
3 minuten |
bevroren bereiden of aan de soep toevoegen |
||
Rode biet |
klein of middel |
10 à 12 maand |
zeer goed |
reinigen, schillen |
volledig gaar koken |
Bevroren bereiden |
||
Rode kool |
vast |
8 à 10 maand |
zeer goed |
volledig bereiden |
niet blancheren |
in bevroren toestand op temperatuur brengen |
||
Schorse-neren |
vers |
10 à 12 maand |
goed |
Wassen, schrappen, in water met wat azijn of citroen leggen (witte kleur), snijden |
3 à 4 min |
bevroren bereiden |
||
Snijbonen |
Jong, zonder draden |
10 à 12 maand |
uitstekend |
reinigen, wassen, snijden |
3 minuten |
bevroren bereiden |
||
Soep-groenten |
vers |
10 à 12 maand |
zeer goed |
reinigen, wassen, snijden |
4 à 6 min |
|
||
Spinazie |
jong, vers |
10 à 12 maand |
uitstekend |
reinigen, wassen |
2 à 3 minuten |
na het blancheren eventueel hakken |
||
Spitskool |
jong, vast |
10 à 12 maand |
zeer goed |
reinigen, wassen, snijden |
2 à 3 minuten |
bevroren bereiden |
||
Spruitjes |
diepgroen, vers, goed gesloten |
10 à 12 maand |
zeer goed |
reinigen, wassen in gezouten water |
3 à 4 min |
bevroren bereiden |
||
Stok- enstruikboon |
vers, jong, zonder draden, zonder plekken |
10 à 12 maand |
uitstekend |
reinigen, wassen |
4 à 5 min |
bevroren bereiden |
||
Tomaat(hele) |
niet te groot met weinig pitten |
10 à 12 maand |
betrek-kelijk |
wassen, drogen verpakken |
niet blancheren |
in schijfjes snijden |
||
Tomaten-stukjes |
vast vruchtvlees |
10 à 12 maand |
zeer goed |
vel en pitten verwijderen |
niet blancheren |
geschikt voor garneren en afmaken van sauzen |
||
Tomaten-puree |
|
10 à 12 maand |
zeer goed |
Tot moes koken met zeer weinig water, door roerzeef draaien |
niet blancheren |
in bevroren toestand aan soep toevoegen of aanlengen met water voor tomatensap |
||
Tuinbonen |
Jong, zacht klein zonder vlekken |
10 à 12 maand |
zeer goed |
doppen, wassen |
3 à 4 min |
bevroren bereiden |
||
Tuinmaïs |
niet te rijp, sappig |
10 à 12 maand |
zeer goed |
Stronk en bladeren verwijderen |
3 à 4min |
ontdooien door er kokend water over te gieten |
||
Witlof |
vers |
10 à 12 maand |
zeer goed |
reinigen, kern uithollen, wassen |
4 à 5 min |
bevroren bereiden |
||
Witte kool |
|
10 à 12 maand |
goed |
reinigen, wassen, snijden |
2 min |
bevroren bereiden |
||
Wortels |
jong, zoet, gaaf |
10 à 12 maand |
goed |
schrappen, groen deel afsnijden |
2 à 3 min |
bevroren bereiden
|
||
Kijk eens bij alle recepten: Recepten-index of kijk bij alle Tips en trucs
|